De Belastingdienst heeft Stichting Initiatiefgroep Biosimilars Nederland (Biosimilars-Nederland) met ingang van 1 januari 2018 de ANBI-status toegekend, waarmee Biosimilars-Nederland voldoet aan alle voorwaarden die de Belastingdienst stelt aan Algemeen Nut Beogende Instellingen betekent dat, dat sponsors onder bepaalde voorwaarden hun sponsorgelden aan een ANBI mogen aftrekken bij het doen van belastingaangifte.
Omschrijving van de doelstelling
De Biosimilars-Nederland draagt bij aan de betaalbaarheid en de toegankelijkheid van de gezondheidszorg. Zij heeft ten doel het bevorderen van een rationeel en doelmatig gebruik van geneesmiddelen, met een focus op biologische geneesmiddelen, en heeft daarmee een algemeen nut beogende doelstelling.
Biologische geneesmiddelen bestaan in twee vormen op de markt:
- Innovatieve geneesmiddelen, ontwikkeld door een innoverend farmaceutisch bedrijf dat het alleenrecht heeft zo’n middel te verkopen. Daardoor is de prijs vaak (erg) hoog;
- Biosimilars, versies van een innovatief middel, ontwikkeld en goedgekeurd door de EMA nadat het alleenrecht op de verkoop van het innovatieve middel is verlopen. Deze versies voldoen aan dezelfde hoge kwaliteitseisen als de innovatieve versies. Omdat deze versies een ander (goedkoper) ontwikkelmodel volgen, en er meer concurrentie door ontstaat in de markt, is de prijs in de regel veel lager.
Biosimilars zijn kosten-effectiever dan innovatieve middelen, maar door het andere ontwikkelmodel is er soms terughoudendheid in de acceptatie door voorschrijvers en patiënten. Dat wordt mede in de hand gewerkt door de nodige desinformatie over biosimilars. Lees hier het complete document over de doelstelling
Activiteiten van Biosimilars-Nederland
- Het via biosimilars-nederland.nl op de hoogte houden van patiënten en zorgprofessionals over alle essentiële ontwikkelingen op het gebied van biosimilars;
- Het periodiek beschikbaar stellen van recente overzichten van door de European Medicines Agency (EMA) beoordeelde en toegelaten biosimilars voor gebruik op de Europese markt (EU).
- Het periodiek uitbrengen van een Nieuwsbrief waarin wordt geattendeerd op belangwekkende ontwikkelingen nationaal (zoals marktontwikkelingen bijv. nieuwe biosimilars) als internationaal (waaronder congressen, publicaties, ontwikkelingen bij EMA, Medicines for Europe, FDA). Zoveel als mogelijk zullen de relevante onderliggende artikelen en presentaties laagdrempelig bereikbaar op de IBN website worden geplaatst; iedere belangstellende kan zich via de website gratis abonneren op de Biosimilars-Nederland Nieuwsbrief;
- Biosimilars Nederland heeft in 2015, 2017 en 2018 symposia georganiseerd met internationale en nationale sprekers gericht op een specifiek thema / specifieke doelgroep.
- Biosimilars Nederland heeft in 2015, 2017 en 2018 symposia georganiseerd met internationale en nationale sprekers gericht op een specifiek thema / specifieke doelgroep.
- Via deze links kunt u die presentaties en videoverslagen van de lezingen terugzien:
- Het houden van kleinschalige discussiebijeenkomsten (zogeheten invitational dinners voor ongeveer 30 personen) gericht op een specifiek thema / specifieke doelgroep. Zo hebben we bijeenkomsten georganiseerd over de positie van biosimilars in de 1ste lijn (met name insulines) en over het optimaliseren van de communicatie met patiënten; hierbij werd samengewerkt met de Nederlandse Patiënten Federatie en andere patiëntenverenigingen;
- Verslagen van de bijeenkomsten vindt u hier:
- Het meewerken aan het Biosimilars-Nederland/ IVM Project Biosimilars op Maat (BOM), gericht op informatieverstrekking over biologische geneesmiddelen / biosimilars aan alle betrokkenen in ziekenhuizen;
- Het deelnemen aan het multi stakeholder Platform Biosimilar Experts van het Ministerie van VWS. Een van de extra activiteiten hierbij zijn om samen met VWS te werken aan de actiepunten die zijn voortgekomen uit een Invitational dinner georganiseerd door Biosimilars-Nederland over biosimilars in de 1ste lijn (20 november 2018);
- Bijdragen aan de scholing van ziekenhuisapothekers-in-opleiding en eventueel andere doelgroepen;
Nieuwe activiteiten voor 2020-2022.
- Het Bestuur en de Kerngroep beraden zich op het uitbreiden / verbreden van de Kerngroep met een achterban die aanvullend is op de reeds beschikbare expertise.
- Samenwerken met IVM in het project Doelmatig gebruik van biosimilars in de eerste lijn (m.n. insulines)
- Biosimilars Nederland probeert aandacht te krijgen bij diabetes-instanties voor biosimilars door bijv. voorlichting te gaan verzorgen op bijeenkomsten van diabetes-zorgers en -patiënten.
- In samenwerking met de Nederlandse Patiëntenfederatie en andere patiëntenverenigingen werken aan een communicatieplan biosimilars voor patiënten.
- De duurzaamheid van de markt van biosimilars is verre van verzekerd. Diverse belanghebbenden proberen ieder voor zich het maximale profijt te halen uit biosimilars, zonder adequaat te letten op elkaars belangen en op de bestendigheid van deze markt op termijn. Biosimilars Nederland ziet dat als een bedreiging op termijn en probeert in dialoog met alle betrokkenen het ontstaan van nieuwe monopolies en een instorten van te markt te voorkomen.
- Onze activiteiten staan beschreven in het document Waar Staat Biosmilars Nederland Voor 2021-2022.
Organisatie en financiën
- Contactgegevens
- Samenstelling bestuur en kerngroep
- Financieel Jaarverslag 2021
- Secretarieel verslag 2021
Beloningsbeleid
De bestuursleden en kerngroepleden van Biosimilars-Nederland geldt geen beloningsbeleid; zij zijn allen op persoonlijke titel en als vrijwilliger bij de stichting betrokken; zij kunnen hun daadwerkelijk gemaakte onkosten op declaratiebasis vergoed krijgen.
Volg ons via: